Rienus Ooms sr: Wat veel mensen niet weten...

Rienus Ooms sr: Wat veel mensen niet weten...

22 april 2021 16:15


Donderdagmiddag 21 april, rond twee uur. De Zutphense Zuidwijken. En andermaal prijs ik mij gelukkig dat ik GPS in mijn auto heb. Ik heb een afspraak met Rienus Ooms sr en vind zijn huis dankzij genoemd systeem. Zonder dat ben je in dit stuk van de stad kansloos. Alleen al de behuisnummering moet door een gestoorde geest zijn bedacht. Gewoonweg krankzinnig.
Maar goed; ik ben er.

rienus.jpgIn de gezellige woonkamer gaan we aan de eettafel zitten, want ik moet natuurlijk wat noteren.
Eerst maar eens wat “intieme” vragen stellen. Rienus is 56 jaar en heeft een relatie met Suus (de ware Be Quicker kent haar natuurlijk), dan zijn er zoon Rienus (30), en de dochters Sharon (29) en Melanie (27). Deze drie uit een eerder, maar gestrand huwelijk. Zoon Vince (14) is van Rienus en Suus samen. Hij heeft een klussenbedrijf en werkt geregeld samen met Menno Berendsen, die een stukadoorsbedrijf heeft. 

Op 7-jarige leeftijd wandelde hij bij Be Quick binnen en is inmiddels 48 jaar lid.

Na de jeugdelftallen kwam hij in het vierde terecht. Eenmaal mocht hij meedoen in het eerste tijdens een bekerwedstrijd in Apeldoorn. Maar dat kreeg geen vervolg, aangezien hij meer voetbalde voor het plezier en met een stabiele plek in de selectie moest hij meer doen en laten dan hem lief was.

Een vaste positie in het vierde elftal was er niet. Hij speelde waar het nodig was.

In 1998 kwam er gedwongen eind aan het actieve voetbal. Knieproblemen maakten het hem onmogelijk verder te spelen. Hij werd vervolgens leider van het team, dat binnen de club beroemd was als vriendenteam en de hechtheid.

Zo gingen ze 25 jaar een weekend naar de Ardennen, bezochten ze Roemenie en speelden ze toernooien in Spanje. Door Corona kon dat vorig en dit jaar helaas niet doorgaan.

Voetballen, lol maken, gekke dingen doen en zo nu en dan een biertje, dat was Be Quick 4 kortgezegd. 
Wie al wat langer bij ons rondloopt weet dit eigenlijk wel, maar wat (veel?) mensen niet of maar een beetje weten volgt nu.

In 2011 werd Rienus kantinebeheerder. Desgevraagd meldt hij dat hij daar zo’n twintig uur per week aan kwijt was. Bar- en keukendiensten indelen (het vierde hielp daarbij flink), openen en afsluiten, schoonmaak etc.

rienus2.jpgAlles wat hangt of staat in de grote en de kleine kantine staat voor het grootste deel op naam van Rienus. Dug outs repareren en renoveren, veel werkzaamheden bij de totstandkoming van ons nieuwe clubhuis. Sponsoren zoeken en vinden voor de reclameruiten, helpen bij het schoolvoetbal, handen uit de mouwen bij onze internationale O19-toernooien, 30 jaar spierkracht bij de compost-acties.
Nou ja, je kunt het zo gek niet denken of hij stond er klaar voor.
Voorlopig heeft hij zijn werkzaamheden even in de ijskast gezet, want de combinatie met zijn werk kostte uiteindelijk toch echt een beetje te veel energie.
Het beheer van het alarm- en inbraaksysteem blijft hij doen.

Hij sluit echter helemaal niets doen uit: “Het komt wel weer, want ik ben en blijf een echte Be Quicker.
Bij dat laatste stelt hij dat de echte Be Quicker er “vroeger” meer was dan heden ten dage. Het blijft lastig genoeg vrijwilligers te vinden en wat hem tegenstaat is dat sommigen na een gedane taak denken recht te hebben op een gratis consumptie.

Wat een flauwekul.

Het is te hopen dat Rienus dit eerbetoon niet vervelend vindt. Hij werkt achter de coulissen en is niet iemand die op de voorgrond treedt en zichzelf op de borst slaat.
Zo zijn er meer. Die spannen zich in voor de club, maar vrijwel niemand die dat weet of ziet. Hij noemt onder meer Erik ter Burg en Michel Woltman, maar zo zijn er meer.
Ik moet naar het toilet, maar niet voor het gebruikelijke. Nee, op die locatie hangen twee collages die zijn maten voor hem maakten.
Leuk en heel terecht.

Veel dank, Rienus. En alsjebieft blijf ons trouw. Maar ach, dat weet ik eigenlijk wel zeker.

Cees Seevinck.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!