column van ceesTsja, weer een column. Wie “mij” leest, vroeg zich waarschijnlijk af waarom er de laatste tijd zo weinig activiteit was. En ja, daar komt-ie weer, gewoon te druk. Niet 24/7, hoor, maar wel een te volle agenda voor een pensionada, waardoor zelfs ochtendkranten maar half worden gelezen en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Hoewel, er zijn weleens dagen dat ik denk: ik lees ze helemaal niet meer om hoge bloeddruk te voorkomen.
Weer een aanslag van zo’n religieuze ,in sprookjes gelovende, mafketel en de daarna voorspelbare zalvende woorden van politici. We gaan gewoon door en de liefde zal de haat overwinnen. Ja, doei. Zet dat tuig de mes op de keel. Politici, laat me niet lachen. Kijk nou eens wat er de laatste maanden aan de gang is? Dat is toch om te janken. Doet me denken aan een oud-collega. Hij zat met mij in het groepje dat Nationale-Nederlanden in 2004 formeerde om de fusie van ING Bank en Postbank te begeleiden. In 2009 was dat klaar en konden we “naar huis”. Hij was een pensioenjurist en gek op zijn vak. Stilzitten niet zijn sterke kant en dus trad hij toe tot verschillende advies-organisaties. Dat trok de aandacht van de politiek en zodoende werd hij gevraagd toe te treden tot een commissie van Sociale Zaken die zich bezig hield met pensioenen. Dat leek hem wel wat. In opvolgende gesprekken die ik met hem voerde, voelde ik de bui wel aankomen. Hij werd geconfronteerd met zogenaamde specialisten, die er in werkelijkheid geen ene zak verstand van hadden. Die geloofden in een soort Efteling en dus waren gespeend van enige kennis van zaken. Als hij probeerde hen enige realiteitszin bij te brengen en te wijzen op onmogelijkheden en wishful thinking, dan werd er domweg niet geluisterd.
Na een half jaar heeft hij gillend het hazepad gekozen om te voorkomen dat hij opgenomen moest worden in een gekkenhuis.
Détails zal ik u besparen, want die zijn verder vakinhoudelijk, maar het geeft wel aan hoe de vlag erbij hangt in Den Haag. Waarom het bijvoorbeeld zo’n bende is in het onderwijs, bij de politie, de zorg. Het zijn de luchtfietsers die luchtfietsers voortbrengen. Plucheplakkers die incompetente managers baren of democratisch gekozen Tweede Kamerleden die hun partij verlaten om hun eigen zinloze instituutje op te richten, hetgeen al jarenlang leidt tot een uitdijende politieke tuin van schier niet te stoppen onkruid.
Er is waarschijnlijk geen land op deze aardkloot waar zoveel partijtjes elkaar dagelijks voor de voeten lopen. Waar geloven ze je, als je vertelt dat we hier een partij voor de dieren hebben? Of alleen voor 55-plussers? Of die alleen maar is opgericht om als filiaal van die rare Erdogan te fungeren? Of die op elke nog schaarse vrijstaande vierkante meter een windmolen wil zetten, waarvan het energie-rendement in tussen 2015 en 2016 welgeteld 0.01% toenam? Waar democratie voornamelijk met de mond wordt beleden en de uitslag van een, op voorhand, idioot referendum vakkundig in de prullenbak wordt gefrommeld, omdat “Brussel” dat zo graag wil.
Daarom is het zo gek nog niet, dat er nog steeds geen kabinet. In België was er een paar jaar geleden gedurende bijna een jaar geen regering; in die tijd ging het in dat land buitengewoon goed. Laat de formatie nog maar even wachten…

Bent u al naar de panda’s wezen kijken? Nou, ik niet. En ik ga het niet doen ook. Duiven en panda’s vind ik stomme beesten. Ik zit buiten dit stukje te typen en zojuist is er een hevig gefladder in een boom, wat maar aanhoudt. Even kijken. Twee duiven. Of aan het vechten of aan het paren. Ik denk het laatste. Dat gefladder wordt veroorzaakt, omdat ze voortdurend bijna van een tak flikkeren. Dan denk ik, jongens, ga nou gewoon op de grond achter de bessenstruik zitten. Alle ruimte, alle tijd, maar nee hoor. Als ze me zien, vliegen ze abrupt weg en schampt een van die twee koekebakkers een paal van mijn overkapping.
Stomme beesten, net als panda’s. Halen ze twee van die nepberen naar Nederland. Het hele land in rep en roer. Hoera, panda’s in Rhenen. Parkeerplaatsen erbij, reserveren om ze te mogen zien. Jaarlijkse kosten 1 miljoen.En de bouw van het verblijf zeven miljoen. Een schijntje, lacht Marcel Boekhoorn, de geestelijke en financiële vader van die schatten.
Wat is een panda? Een beer in een pyjama. Als beer wil je er toch niet zo uitzien? Een Grizzly-beer is een beer; een Kodiak-beer ook. Een bruine, een zwarte. Een beer staat aan de Yukon-rivier in Alaska zalm uit het kolkende water te meppen. Of scheurt het karkas van een dood hert aan flarden. Vreet een onvoorzichtige jager op of zit met zijn kop in een vuilniscontainer in het Yellowstone-park op zoek naar een weggegooide hamburger. Dat doen beren. Beren in een clownspak, zoals in Ouwenhands Dierenpark, liggen de hele dag op hun luie reet, kluiven constant aan, in speciaal in Brabant gekweekte, bamboestengels en hebben misschien, heel misschien één keer per jaar seks. Ze bewegen nauwelijks en er zijn geen batterijen beschikbaar om ze wel te laten bewegen. Voorts zijn het nog valse krengen ook. Daardoor lijken ze een beetje op katten. Het enige voordeel met panda’s is, dat ze niet in je tuin komen schijten. Verder zijn het allebei nutteloze natuurverschijnselen.
Ik heb het even opgezocht. Xing Ya en Wu Wen heten die slome duikelaars en ze komen uit China. Je kunt er dan ook niet eens een fatsoenlijk gesprek mee voeren en spraken ze wel Nederlands dan lukte dat nog niet, omdat ze steeds hun bek vol bamboe hebben.
Toch plannen om naar Rhenen te gaan? Even wachten; ik heb een betere tip. Hier rond Lochem liggen bij de oprit van de boerderijen af en toe van die groene ijzeren kisten. Daarin liggen dode varkens die voor destructie worden opgehaald. Kijk daar maar onder. Die beesten bewegen ook niet en het is een stuk goedkoper, want die zeven miljoen bouwkosten, de bamboe en het jaarlijkse miljoen voor de Chinezen moeten er natuurlijk wel uit.

Was nou maar naar Specsavers gegaan, verzuchtte ik woensdagavond 31 mei. Toen ik zag hoe de Malinese scheidsrechter Keita voor de zoveelste keer een schofterige overtreding van Marokko onbestraft liet. Man, man, wat liet die krankzinnig veel toe. Nu heb ik af en toe weleens naar fragmenten van de Africa Cup gekeken en daar ook gruwelijke tackles voorbij zien komen waar geen sanctie op volgde, maar als dat daar normaal is moeten ze dat lekker zelf weten, maar stel daar geen Europese teams aan bloot.
Gelukkig kon Oranje zich beheersen door niet in dat spelletje mee te gaan, maar in de toekomst zou de KNVB zich wel moeten afvragen of het spelen van wedstrijden op dat continent nog wel wenselijk is. Afgezien van lichamelijke schade is er –helaas- ook het financiële risico. Los van het feit of hij wel of niet veel speelt, denk ik dat ze bij Tottenham Hotspurs niet blij zouden zijn als Vincent Janssen gehavend uit die interland zou zijn gekomen. En dat geldt voor alle betrokken clubs. Dat risico bestaat in elke interland en is part of the deal en dat kan ook in duels tegen landen als Argentinië, maar dan heb je tenminste, als het goed is, nog enige bescherming van de arbitrage. Daar was in deze wedstrijd geen enkele sprake van en gewoonweg een schande.
Maar ja of de KNVB ervan leert? Die vraag is heden ten dage moeilijk te beantwoorden.
Er gebeurt daar teveel wat niet deugt. Grim als interim-coach kreeg de opstelling via de telefoon door van Advocaat, zo zei hij. Mmmm. Zou ik dat als Grim accepteren? Zou ik dat als Advocaat willen? Coach zijn via de telefoon? Wat heeft Grim daar in dat trainingskamp in het Portugese Lagos dan lopen doen? Bidons vullen? Een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan? Iphones opgeladen? Een boekje gelezen over de diepere betekenis van tatoeages? Vreemde gang van zaken.
Na de oefeninterland tegen Ivoorkust wacht de kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg in de De Kuip. Eén van de laatste kansen om Rusland te halen. Die moet gewonnen worden.
Wat? Ja, er wordt gespeculeerd over winst. Er was een tijd dat er werd gespeculeerd over de uitslag. Wordt het 7, 8, 9 of 10-0? Ja, das war einmal.

Cees Seevinck,
1 juni 2017,

 

Contact

Sportcomplex "Zuidveen"
Laan naar Eme 97
7204 LZ ZUTPHEN

Postbus 617
7200 AP Zutphen

T: 0575 - 52 68 81
E:

Netwerk

Website

Sitemap
Webteam